ΝΕΑ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ (ΕΜΥ)

ΓΙΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΗΜΕΡΙΔΑΣ


Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία διοργανώνει την Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019, στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων, Ημερίδα με θέμα,

«Έγκαιρες Προειδοποιήσεις για Έντονα Καιρικά Φαινόμενα»

Όπως είναι γνωστό τις τελευταίες δεκαετίες, πολλές χώρες έχουν βιώσει καταστροφές που οφείλονται σε έντονα καιρικά φαινόμενα, με απώλειες ανθρώπινων ζωών και περιουσιών. Η αυξανόμενη συχνότητα αυτών των φαινομένων συνδέεται αναπόφευκτα με την κλιματική αλλαγή. H Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC), αναγνωρίζοντας την ευπάθεια των κοινωνικοοικονομικών συστημάτων στις αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, προωθεί ενέργειες προσαρμογής σε αυτήν, σε συνδυασμό με δράσεις για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων που σχετίζονται με τον καιρό και το κλίμα.

Οι προληπτικές στρατηγικές αποτελούν μέρος αυτής της προσπάθειας. Για το λόγο αυτό, ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO), αναγνωρίζει πλέον τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης ως ένα κρίσιμο εργαλείο διαχείρισης σειράς υδρομετεωρολογικών κινδύνων, συνδέοντας άμεσα την καλύτερη παρακολούθηση και πρόβλεψη τους με την αποτελεσματικότερη ετοιμότητα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Η ανάπτυξη και η βιωσιμότητα των συστημάτων αυτών, αποτελεί σήμερα άμεση προτεραιότητα των μετεωρολογικών υπηρεσιών των περισσότερων χωρών, ιδίως όσον αφορά τις επιστημονικές και τεχνικές υποδομές, τα συστήματα και τις δυνατότητες έρευνας, παρατήρησης, ανίχνευσης, πρόβλεψης και προειδοποιήσεων, σχετικά με τους κινδύνους που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες, το νερό και το κλίμα.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, είναι ο αρμόδιος φορέας της πολιτείας, που μέσω συνεργασιών σε εθνικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο, συμβάλει καθημερινά με τον πιο αποδοτικό τρόπο, στην προστασία της ζωής και της περιουσίας του Έλληνα πολίτη. Στο πλαίσιο αυτό, διοργανώνει ημερίδα με σκοπό την παρουσίαση σύγχρονων εργαλείων έγκαιρων προειδοποιήσεων για έντονα καιρικά φαινόμενα.

Τμήμα Διεθνών Σχέσεων και Οργανισμών ΕΜΥ