ΝΕΑ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Την Παρασκευή 20 και την Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2023 σε τελετές που πραγματοποιήθηκαν στις εγκαταστάσεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), υπογράφηκαν Μνημόνια Συναντίληψης και Συνεργασίας μεταξύ της ΕΜΥ και εκπροσώπων των Πανεπιστημίων Αθηνών (ΕΚΠΑ), Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και Πατρών.


Οι εν λόγω συνεργασίες έχουν σαν σκοπό τη διαμόρφωση κοινών δράσεων για την ανάπτυξη και υλοποίηση καινοτόμων ερευνητικών δραστηριοτήτων και στην προώθηση της χρήσης νέων τεχνολογιών σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, που προάγουν τους στρατηγικούς στόχους των μερών, μέσα από την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων και δυνατοτήτων τους.


Οι θεματικοί τομείς αφορούν μεταξύ άλλων, σε θέματα Μετεωρολογίας (με έμφαση στα Ακραία Καιρικά Φαινόμενα), Κλιματολογίας (με έμφαση στην Κλιματική Αλλαγή και τις επιπτώσεις της στην Ελλάδα), Περιβάλλοντος (με έμφαση στην ποιότητα αέρα), αριθμητικών Μοντέλων Πρόγνωσης Καιρού και Μεταφοράς Σκόνης, δορυφορικών τεχνολογιών για την παρακολούθηση της Γης, κ.α.


Τα Μνημόνια συνυπέγραψαν, εκ μέρους της ΕΜΥ, ο Διοικητής της Υπτχος (Ι) Δημήτριος Σιδερίδης, εκ μέρους του ΕΚΠΑ ο Πρόεδρος του τμήματος Φυσικής Καθ. Έκτορας Νιστατζάκης, εκ μέρους του ΑΠΘ εκπροσωπώντας τον Πρύτανη Καθ. Νικόλαο Παπαϊωάννου, η Κοσμητόρισσα της Σχολής Θετικών Επιστημών Καθ. Χαρά Χαραλάμπους και εκ μέρους του Πανεπιστημίου Πατρών, o Πρύτανης Καθ. Χρήστος Ι. Μπούρας.


Στην τελετή της 20ης Ιανουαρίου παραβρέθηκαν επίσης ο Πρόεδρος του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών Καθ. Ανδρέας Καζαντζίδης και ο Αντιπρόεδρος Καθ. Κωνσταντίνος Ψυχαλίνος και οι Καθηγητές του Τμήματος Φυσικής του ΕΚΠΑ κα. Έλενα Φλόκα και κ. Κωνσταντίνος Καρτάλης.


Μετά το πέρας των τελετών, ακολούθησε ξενάγηση των προσκεκλημένων στους χώρους του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ καθώς και στις εγκαταστάσεις της Διεύθυνσης Τηλεπικοινωνιών & Πληροφορικής, ενώ παράλληλα έγινε ενημέρωση και συζήτηση σχετικά με το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού της Υπηρεσίας που υλοποιείται την τρέχουσα χρονική περίοδο και αναμένεται να αναβαθμίσει σημαντικά τις παρεχόμενες υπηρεσίες της ΕΜΥ προς τον Έλληνα πολίτη.