ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ (ΕΜΥ)

ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΑΣ

Η ΕΜΥ ως εκπρόσωπος της χώρας μας στον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό, γιορτάζει στις 23 Μαρτίου 2022, την Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας.

Για τον φετινό εορτασμό ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός επέλεξε το κεντρικό θέμα με τίτλο:

«Έγκαιρη Προειδοποίηση - Έγκαιρη Δράση»

υπογραμμίζοντας τη ζωτική σημασία των Υδρομετεωρολογικών και Κλιματικών Πληροφοριών για τη μείωση του κινδύνου καταστροφών.

Τα ακραία καιρικά, κλιματικά και υδρολογικά φαινόμενα είναι όλο και πιο συχνά και έντονα σε πολλά μέρη του κόσμου, ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής. Κατά συνέπεια, εκτιθέμεθα όλο και πιο πολύ σε κλιμακούμενους κινδύνους, λόγω της αύξησης του πληθυσμού, της αστικοποίησης και της γενικότερης περιβαλλοντικής υποβάθμισης.

Οι απλές προγνώσεις καιρού δεν είναι πλέον αρκετές ενώ αντίθετα προγνώσεις που θα ενημερώνουν ταυτόχρονα και για τις επιπτώσεις που είναι δυνατόν να προκαλέσει ο καιρός, είναι ζωτικής σημασίας για τη ζωή και την προστασία των πολιτών.

Η πανδημία του COVID-19 έχει αποδυναμώσει τους μηχανισμούς αντιμετώπισης καταστροφών, αναδεικνύοντας την ανάγκη διασυνοριακής συνεργασίας με στόχο την προσέγγιση των πολλαπλών κινδύνων μέσω κοινών δράσεων. Παράλληλα είναι απαραίτητος ο καλύτερος συντονισμός μεταξύ των εθνικών μετεωρολογικών και υδρολογικών υπηρεσιών, των αρχών διαχείρισης καταστροφών και των αναπτυξιακών φορέων για την βέλτιστη πρόληψη, προετοιμασία και ανταπόκριση.

Στο πλαίσιο αυτό, η έγκαιρη προειδοποίηση και δράση τη σωστή στιγμή και στο σωστό μέρος, μπορεί να σώσει ζωές και να προστατέψει το βιοπορισμό των κοινωνιών, σήμερα αλλά και στο μέλλον.

Σας ενημερώνουμε, ότι λόγω των μέτρων περιορισμού μετάδοσης κορωνοϊού COVID-19, δεν θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Μετεωρολογίας στην Κεντρική Υπηρεσία της ΕΜΥ καθώς και ξεναγήσεις του κοινού στις εγκαταστάσεις της.