ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΑ ΝΕΑ

ΤΑ ΒΑΡΟΜΕΤΡΙΚΑ ΧΑΜΗΛΑ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ MEDICANES

Ελληνικό, 26 Σεπτεμβρίου 2018

Πολλές φορές τους φθινοπωρινούς αλλά και τους χειμωνιάτικους μήνες μετά τις έντονες ψυχρές εισβολές δημιουργούνται στη Μεσόγειο βαρομετρικά χαμηλά που μοιάζουν με κυκλώνες (Mediterranean Hurricanes ή -Medicanes). Τα αίτια δημιουργίας τους είναι διαφορετικά από αυτά των τροπικών κυκλώνων, ωστόσο η θερμή θάλασσα της Μεσογείου συμβάλλει θετικά στη ενίσχυσή τους. Υπάρχουν και λίγες περιπτώσεις που αυτά εμφανίζονται ακόμη και στη Μαύρη θάλασσα. Από το 1947 μέχρι σήμερα έχουν εμφανιστεί 107 τέτοια συστήματα.


Στρόβιλος στην Μαύρη θάλασσα στις 21-3-2002

Το πιο πρόσφατο βαρομετρικό χαμηλό που σχηματίστηκε με αυτά τα χαρακτηριστικά στην περιοχή μας, ήταν πέρσι τον Νοέμβριο και δημιουργήθηκε στην περιοχή του Boot στη Νότια Ιταλία, το οποίο ομάδες Ιταλών μετεωρολόγων το ονόμασαν Numa ενώ στην Ελλάδα δόθηκε το όνομα Ζήνων. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σας πληροφορήσουμε ότι η επίσημη θέση της ΕΜΥ -η οποία εκπροσωπεί τη χώρα στις σχετικές Μετεωρολογικές Ευρωπαϊκές Επιτροπές- είναι ότι η ονομασία τέτοιων συστημάτων δημιουργεί σύγχυση στο κοινό και το παραπέμπει σε συνδέσεις με άλλα πιο ισχυρά φαινόμενα τα οποία επηρεάζουν περιοχές στις τροπικές ζώνες. Οι εντάσεις των ανέμων αυτών των Medicanes στροβίλων φτάνουν οριακά την κατηγορία των τροπικών κυκλώνων κατηγορίας 1 και τα ποσά των βροχοπτώσεων είναι πολύ χαμηλότερα από αυτά των συστημάτων του Ατλαντικού και Ειρηνικού.


Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΊΑ ΧΑΜΗΛΟΥ ΣΤΗΝ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ

Τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα προγνωστικά δεδομένα συγκλίνουν στην τάση δημιουργίας ενός βαρομετρικού χαμηλού στα ανοιχτά του Ιονίου, όπου κύριο χαρακτηριστικό του είναι η απουσία μετωπικών επιφανειών, αλλά δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής σαφείς ενδείξεις για τη μετατροπή αυτού του συστήματος σε Medicane, δηλαδή σε έναν Μεσογειακό Κυκλώνα.

Στο πρώτο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να παρακολουθήσετε την πιθανή πορεία του βαρομετρικού χαμηλού από το πρωί της Πέμπτης 27/ 09 έως και το μεσημέρι της Δευτέρας 1/10/2018 όπου μαζί με το πεδίο των πιέσεων (ισοβαρείς) παρουσιάζονται και τα ύψη υετού .Το σύστημα αυτό όπως δείχνουν τα μέχρι στιγμής στοιχεία «περιπλανάται» ανοιχτά του Νοτίου Ιονίου και στο Νοτιοδυτικό Κρητικό. Το σύστημα αυτό τη Δευτέρα διέρχεται νότια της Κρήτης αρκετά εξασθενημένο.Στο δεύτερο βίντεο παρουσιάζονται οι εντάσεις των ανέμων που οφείλονται στην παρουσία αυτού του χαμηλού και οι οποίες δεν επηρεάζουν σημαντικά τις Ελληνικές θάλασσες.H Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία παρακολουθεί την εξέλιξη των συστημάτων και ενημερώνει τους πολίτες με έκτακτες ανακοινώσεις και προειδοποιήσεις.


Θεόδωρος Ν . Κολυδάς

Διευθυντής Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου